Minerale ondergronden

Minerale ondergronden zoals beton en metselwerk hebben een poreuze structuur. Deze poreuze structuur zorgt ervoor dat er damptransport kan plaatsvinden door de constructie. Een nadeel van deze poreuze structuur, is dat ongewenste stoffen in de vorm van vervuiling binnen kunnen dringen. Hierdoor kunnen zich algen en mossen vastzetten.

Om dit te voorkomen kan er gekozen worden om de minerale ondergrond een beschermlaag te geven in de vorm van muurverf op kunstharsbasis of mineraalverf. Het schilderen van steenachtige buitenmuren wordt vaak aangeduid met de term “keimen”, genoemd naar de uitvinder van de mineraalverven Adolf Wilhelm Keim.

Ondanks dat een goed gemetselde gevel of buitenmuur nauwelijks onderhoud nodig heeft, worden steenachtige gevels nog vaak geschilderd. In het geval van metselwerk kan een laag verf bijvoorbeeld tot doel hebben om gebreken aan het oppervlak aan het zicht te onttrekken.
Tevens zijn mineraalverven bestand tegen zuren, die door luchtvervuiling op minerale ondergronden inwerken.
Natuurlijk is er ook nog het esthetisch oogpunt. Een andere gevelkleur kan de uitstraling van een woning of bedrijfspand aanzienlijk verbeteren.